Fabelfredag: Etiopiern

Etiopiern


En man som köpte en etiopisk slav antog att hans svarta hudfärg var ett resultat av försummelse från hans förra ägare. Mannen tog hem honom, och började att skrubba hans hud med tvål. Mannen försökte med varje rengöringsteknik han kände till, för att få etiopiern vit, men han lyckades inte göra honom ens en nyans blekare. Sannerligen, han blev själv sjuk av ansträngningen.

/

Sensmoral: Du kan inte ändra någontings fundamenta, och du skadar dig själv om du försöker.

Betyg: 8/10

Inledningsvis - 

Jag vill påpeka att på grekernas tid var hudfärg och etnicitet inte det sprängstoff det är idag; grekerna gjorde istället skillnad på folk och folk genom språket, där de som inte kunde prata grekiska var "barbarer". Det kan också vara värt att erinra om att många greker på grekiska halvön också levde i träldom. Den romerska ekonomin var som bekant i princip byggd på slavarbete. 

Fabeln, sedd i sitt historiska sammanhang, har därför ingen rasistisk agenda, där svart hudfärg skall associeras till smuts eller slaveri rättfärdigas. Det är helt enkelt en berättelse om en hemvan man som misstar sig när han möter något han aldrig förut har sett.

Med det sagt, tycker jag att det här är en stark fabel. Den har en tydlig sensmoral, och ett kortfattat, skarpt sätt att förmedla den. Jag står och velar mellan att ge den en nia och en åtta, men samtidigt som den är bra är den inte fantastisk. Slutbetyget blir därför en ovanligt stark åtta.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fabelfredag valspecial: Skorpionen och grodan

Contra Femjur Lund angående ett inkluderande juristprogram

Philipp Mainländers metafysik på svenska – översatta utdrag ur Återlösningens filosofi (Philosophie der Erlösung, 1876)