Fabelfredag: Katten och tuppen

Katten och tuppen


En katt, som fångat en tupp, ville ge ett rimligt svepskäl för att sluka den. Följdriktigt anklagade hon honom för att irritera människor genom sitt galande på natten. Tuppen försvarade sig med att han gjorde det för att hjälpa till. När han väckte folk var det ju för att förmå dem att stiga upp och gå till sina arbeten. 

Katten producerade då ett annat klagomål, och anklagade tuppen för sina naturvidriga relationer med sin mor och systrar. Tuppen svarade att också detta var i människornas intresse, eftersom det var av detta skäl hönsen lade ägg. 

"Äh!" sade katten. "Jag tänker inte gå hungrig, för att du kan frammana en massa rättfärdiganden!" varefter hon slukade tuppen

/

Sensmoral: Den som är begiven på att begå en viss (o)gärning går inte att prata omkull.

Betyg: 9/10

En utmärkt fabel, med en skarp sensmoral och ett livligt bildspråk (särskilt "producerade ett klagomål" frammanar en tydlig bild av den sortens principlösa person vi har att göra med). Den enda petitess jag har att anmärka på är att fabeln är lite för lång för min smak. Men det är som sagt en småsak, detta är en utmärkt fabel och en klar kandidat för 10/10.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fabelfredag valspecial: Skorpionen och grodan

Philipp Mainländers metafysik på svenska – översatta utdrag ur Återlösningens filosofi (Philosophie der Erlösung, 1876)

Fabelfredag: Näktergalen och örnen